Onderzoek & Faciliteiten
Onze onderzoeksgebieden
Bij de Food Market Research Hub onderzoeken we gedrag en besluitvorming binnen de agri-voedingssector, van individuele consumentenkeuzes tot strategische beslissingen van bedrijven en beleidsmakers. Onze focusgebieden zijn:
🔹 Consumentengedrag en voedselkeuze: Inzicht in hoe emoties, gewoontes, gezondheids- en duurzaamheidskwesties en sensorische perceptie invloed hebben op wat mensen eten.
🔹 Sensorisch en marktonderzoek: Analyseren hoe factoren zoals smaak, textuur, inforrmatie en prijs productacceptatie en aankoopbeslissingen beïnvloeden.
🔹 Technologie- en innovatie-adoptie: Onderzoeken hoe bedrijven, beleidsmakers en andere stakeholders nieuwe technologieën en strategieën implementeren om verandering in het agrovoedingssysteem te realiseren.
🔹 Duurzame en alternatieve voedingsmiddelen: Evalueren van marktacceptatie en gedragsmatige drijfveren voor plant-gebaseerde voedingsmiddelen, gekweekt vlees, alternatieve eiwitten, 3D-geprint voedsel, biotechnologisch voedsel en onderbenutte gewassen.
🔹 Nieuwe onderzoeksmethoden in voedingsstudies: Exploratie van innovatieve onderzoeksmethoden zoals VR, eye-tracking, gezichtsuitdrukkingsanalyse, gedragsexperimenten en kwalitatieve technieken om diepgaande inzichten te verkrijgen in besluitvorming van agri-voedingsstakeholders.
Onze Faciliteiten
We gebruiken state-of-the-art onderzoeksinfrastrustcuur en -methoden om gedrag te analyseren, voedselinnovaties te testen en strategische besluitvorming te ondersteunen:
✅ SensoLab – Een volledig uitgerust labo voor sensorisch analyse met 7 individuele booths, volledig in lijn met ISO 8589. Hier vinden producttesten, smaakprofilering door getrainde panels en evaluaties met consumentenpanels plaats om de smaakperceptie en productervaring in kaart te brengen.
✅ Insights Lab – Een dynamische onderzoeksruimte waar innovatieve technologieën zoals Virtual Reality (VR), Artificial Intelligence (AI), eye-tracking en gezichtsuitdrukkingsanalyse samenkomen met kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden. Hier krijgen focusgroepen, diepgaande interviews en experimentele studies de ruimte om dieper in te gaan op consumentengedrag en de drijfveren achter voedselkeuzes.
📌 Wilt u samenwerken? Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe ons onderzoek uw innovatie en besluitvorming kan ondersteunen!
Onze Ervaringen
Bij de Food Market Research Hub hebben we een sterk trackrecord opgebouwd in nationale en internationale onderzoeksprojecten, met de focus op consumenten- en stakeholdergedrag, voedselinnovatie/technologie en duurzaamheid. Onze expertise omvat sensorische analyse, gedragsonderzoek en nieuwe onderzoeksmethoden, die we toepassen in diverse projecten in samenwerking met academische instellingen, beleidsmakers en industriële partners.
We zijn actief betrokken bij verschillende internationale onderzoeksinitiatieven, waaronder:
🔹 EU Horizon 2020 Cropdiva – Onderzoek naar consumentenpercepties en marktpotentieel van verwaarloosde en onderbenutte gewassen om biodiversiteit en voedselzekerheid te verbeteren.
🔹 EU Horizon 2020 FAIRCHAIN – Bestuderen van kortere voedselvoorzieningsketens en hoe kleine en middelgrote voedingsbedrijven innovatieve en duurzame producten op de markt kunnen brengen.
🔹 EU Horizon 2020 SEAFOODTOMORROW – Beoordelen van consumentenacceptatie en marktstrategieën voor duurzame vis om een toekomstbestendige visproductie te garanderen.
🔹 EU Horizon 2020 SMARTPROTEIN – Onderzoek naar consumentenattitudes en sensorische voorkeuren ten opzichte van alternatieve eiwitbronnen (bijv. plantaardige, schimmel- en microbiële eiwitten) om de transitie naar een duurzamer eiwitsysteem te ondersteunen.
🔹 EU Horizon 2020 PROFUTURE – Onderzoek naar consumentenperceptie, acceptatie van en voorkeur voor microalgen-eiwitrijke producten, inclusief het testen van communicatiestrategieën en consumentenreacties onder realistische omstandigheden.
🔹 EU Horizon 2020 PROMISS – Dit richt zich op het beoordelen van de voedselinname en de interesse en reacties van oudere consumenten op alternatieve eiwitten en eiwitverrijkte voedingsmiddelen. Daarnaast omvat het de ontwikkeling en het testen van communicatiestrategieën die de eiwitinname stimuleren. Deze strategieën dragen bij aan ecologische duurzaamheid en ondersteunen gezond ouder worden..
Naast door Europa gefinancierde projecten werken we regelmatig samen aan nationale onderzoeksinitiatieven die zich richten op consumentengedrag, voedselacceptatie en gezondheids- of duurzaamheidsgedreven innovatie.
We nemen deel aan verschillende onderzoeksprojecten in het Globale Zuiden. Daarbij werken we samen met universiteiten, NGO’s en lokale stakeholders uit de voedingsindustrie. Ons onderzoek richt zich op duurzame voedselinnovaties, het gedrag van consumenten en stakeholders in opkomende markten, en het verkennen van oplossingen voor voedselzekerheid. Deze samenwerkingen helpen kennishiaten te overbruggen en wereldwijd eerlijke en duurzame voedselsystemen te promoten.